Veel woningen in Nederland zijn nog niet erg milieuvriendelijk. De woningbezitter betaalt daardoor maandelijks een onnodig hoge energierekening. Bouwsparen kan een oplossing bieden voor degenen die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren, maar daarvoor nog onvoldoende middelen hebben.

Situatie:
Een woningbezitter wil energiebesparende maatregelen doorvoeren, zoals het plaatsen van zonnepanelen, dubbele beglazing en verdere isolatie. Hij denkt daarmee zeker € 100 per maand te besparen op zijn energierekening. De woningbezitter wil de maatregelen over 2 jaar uitvoeren. De totale investering is € 15.000. Hij heeft ruim € 4.000 spaargeld.
Bouwspaarcontract: € 15.000.
Hij sluit een Bouwspaarcontract van € 15.000. Het spaargeld van € 4.000 wordt gebruikt als eerste storting. Twee jaar lang spaart hij maandelijks nog € 116 euro. Na twee jaar kan hij de gewenste verduurzaming uitvoeren. Daarna betaalt hij 6 jaar en 7 maanden een maandelijks termijn van € 99 (bruto) voor de lening.
Conclusie:
Met Bouwsparen kan de gewenste investering al op korte termijn worden gedaan. De verwachte besparing op de energierekening is hoger dan de financieringskosten.